De ce nu ar trebui să deschizi șampania, în noaptea dintre ani, dacă ai de plătit rate sau chirii

de: Mădălina Bahrim
25 12. 2021

Românii se pregătesc să intre în noul an cu speranța că evenimentele din 2021 nu se vor mai repeta niciodată și că zorii lui 2022 se vor arăta prietenoși cu noi, făcându-ne să uităm de tot ce am pătimit în ultimele luni. Nu ar trebui să ne facem mari speranțe în acest sens, avertizează analiștii economici.

Anul 2021 a fost marcat de mai multe crize. Despre criza sanitară nici nu mai e nevoie să pomenim, pentru s-au consumat mii de tone de cerneală în paginile ziarelor. Doar că această criză sanitară de proporții nu putea rămâne fără ecou în plan economic, iar analiștii economici ne-au avertizat, încă din 2020, că așa va fi.

Așa se face că, la final de an, ne confruntăm cu multiple crize. Pe de-o parte, de exemplu, mai avem și criza de pe piețele de energie electrică și gaze naturale, dar și criza inflaționistă. Cu toții asistăm acum la acest fenomen îngrijorător al evoluției explozive a prețurilor, care a scumpit atât combustibilii, serviciile, cât și produsele alimentare.

Asupra românilor se resimte o scădere a puterii de cumpărare, iar moneda noastră națională urmează să primească o lovitură psihologică în 2022, când euro va trece de pragul de 5 lei.

Toți suntem vizați de scumpiri

Aprecierea monedei euro te va afecta în mod direct dacă ai rate la banci în valută sau plătești chirie raportată la euro, dar adevărul este că nimeni nu scapă neafectat, în cazul în care moneda națională-și pierde din valoare.

Să luăm, de exemplu, cazul produselor alimentare. Am ajuns să importăm mai masiv, iar importurile sunt raportate la euro. Prin urmare, vom plăti mai mult, vom asista la noi scumpiri la raft.

Analiștii Erste Group, austriecii care dețin BCR, susțin că am putea ajunge să plătim 5 lei pentru un euro în al doilea trimestru al anului viitor. Atunci, cursul ar putea ajunge la 5,03 lei/euro.

Mai mult decât atât, finalul anului 2022, ne-ar putea aduce un afișaj de 5,05 lei/euro la cursul valutar.

De asemenea, sunt vești destul de bune și în privința evoluției inflației pentru anul 2022.

Inflația ar trebui să înceapă să se reducă anul viitor, dar pot fi așteptate scăderi mai substanțiale doar din T2 2022, datorită efectului de bază. În orice caz, rata medie a inflației în Europa Centrală și de Est urmează să scadă cu doar 0,5 puncte procentuale anul viitor, comparativ cu anul acesta, iar pentru multe țări se preconizează că va rămâne peste țintă pentru întregul an”, cred analiștii.